VFK - Vestsjællands fodbolddommerklub

 • Referat af generalforsamling 2021

  Referat af generalforsamling 2021

  Læs mere...
 • Nyt DFU

  Ny DFU bestyrelse

  Læs mere...
 • Medlemslisten er opdateret

  Check venligst dine oplysninger.

  Læs mere...

Indkast til målmanden

Spørgsmålet går på om en målmand på noget tidspunkt må samle bolden op, hvis han har modtaget den via et forsætligt indkast.

Hvis man f.eks. forestiller sig at en målmand har modtaget et indkast ude ved sidelinien og efterfølgende selv bringer bolden ind til midten 
af banen, hvor han så samler bolden op. Ville dette være strafbart med et inddirekte frispark til modstanderen?

Se lovens § 12 - indirekte frispark - side 27 i 2009/2010-udgaven.  "pind" 3 og 4":
 
 
"Der dømmes indirekte frispark til modspillerne, hvis en målmand inden for eget straffesparksfelt begår een af følgende 4 forseelser:
 
.    ---
.    ---
.    rører bolden med hænderne, efter at den forsætligt er sparket til ham af en medspiller
.    rører bolden med hænderne efter at have modtaget bolden direkte fra et indkast, udført af en medspiller"
 
Citat slut.
 
Bemærk ordene "rører" - det indebærer at det ikke behøver være forsætligt - også den uforsætlige berøring (f.eks. at bolden rammer en knold og springer op på målmandens  hånd/arm - vil skulle straffes med et indirekte frispark til modpartiet.
 
Bemærk også, at det er målmandens placering i straffesparksfeltet, der udløser straffen.
Hvis han modtager den uden for feltet og samler den op der, bliver der jo tale om et DIREKTE frispark.
 
At målmanden evt. modtager bolden uden for feltet og selv bringer den ind i feltet, "løser" ham ikke, da ingen andre jo har rørt bolden i mellemtiden - så den kommer stadig "direkte" fra et indkast eller fra en forsætligt tilbagelægning med foden.
  
Jeg håber, dette var tilstrækkelig tydeligt svar på dit spørgsmål ??

Derudover har jeg lyst til at tilføje et par ting, som dit spørgsmål ikke lige går på, men som af og til giver lidt "problemer":

- En målmand er jo at betragte som en markspiller - blot med lidt ekstra rettigheder i eget straffesparksfelt - altså kan han også (uden for eget straffesparksfelt - som "markspiller") - få lov til "uforsætligt" at blive ramt af bolden på armen/hånden uden konsekvenser.
 
- Hvis en målmand "oplever", at en bold, der kommer fra et indkast eller en "forsætlig tilbagelægning med foden", er på vej i eget mål - (kun "selvmål" i den sidste situation, fordi der ikke kan scores direkte på et indkast) - er der selvfølgelig tale om et indirekte frispark til modpartiet - MEN ikke tale om"berøvelse af en oplagt målchance" eller grundlag for "usportslig opførsel".
Det betyder, at der ikke kan tildeles hverken advarsel eller udvisning til målmanden. - Han udfører jo sådan set blot det, han er "ansat til".